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Dear :

I am responding to your letter dated December 18, 2002, on behalf of your constituents,
.   asked about the taxation of respite care

payments paid to relieve an individual foster care provider from the ongoing demands
of foster care.

In general, under § 61 of the Internal Revenue Code, gross income is all income from
whatever source derived, including compensation for services.

Under § 131 certain foster care payments are excludable from the gross income of a
taxpayer who provides foster care.  This exclusion applies only to a taxpayer in whose
foster family home a qualified foster placement agency places a qualified foster
individual.  

Generally, payments to a respite care provider are taxable as compensation for
services under § 61.     

I hope this information is helpful.  If you have any questions, please call  
, at 

Sincerely,

Robert A. Berkovsky
Branch Chief
Office of Associate Chief Counsel
(Income Tax & Accounting)


