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Attention: 

Dear 

I am responding to your November 6, 2000, inquiry on behalf of your constituents, 
.  They are concerned the IRS is now of the opinion the

vehicle they describe as a new medium duty truck used to pull a fifth wheel travel trailer
is subject to a 12 percent federal excise tax.  They have been told that the IRS recently
changed its policy regarding the taxability of these vehicles.

I cannot determine whether or not the vehicle described by the  is subject to
federal excise tax because I do not have enough information about the vehicle. 
However, I can assure you that the IRS has not changed its position that tow vehicles
(tractors) are subject to a 12 percent excise tax.

Section 4051(a)(1)(E) of the Internal Revenue Code imposes a 12 percent excise tax
on the first retail sale of tractors chiefly used for highway transportation in combination
with a trailer or semitrailer.  If a vehicle is primarily designed to tow a vehicle, such as a
trailer or semitrailer, it is a tractor.  (Section 145.4051–1(e)(1) of the Temporary Excise
Tax Regulations Under the Highway Revenue Act of 1982.)  A tractor is a taxable
vehicle regardless of whether the trailer or semitrailer it tows is used for recreational or
commercial purposes.

I hope this information helps you respond to the .  If you have any questions,
please contact me at

Sincerely,

Paul F. Kugler
Associate Chief Counsel
(Passthroughs and Special Industries)


